Na moim zielniku króluje bezkonkurencyjny tymianek. Uwielbiam go za jego wielką moc dawania smaku najbardziej prostym potrawom. Dodaję go nie tylko do mięs, ale do wielu zup, sałatek, past, gulaszy warzywnych, mięsnych i mieszanych.
Tymianek Thymus vulgaris. Krótki opis rośliny
Tymianek wziął swą nazwę od greckiego słowa Thymon, co znaczy - odważny. Jako bakteriobójcze zioło używane było w najstarszych dziejach starożytności, w basenie Morza Śródziemnego. Kuchnia włoska i grecka po dziś dzień opiera się się na nim niezłomnie, doceniając walory smakowe, rozkurczowe i odmładzające. Tymianek należy do rodziny jasnowatych, co łatwo poznać po ułożeniu i wielkości liliowych lub różowych kwiatuszków. Pięknie się komponuje na rabatach, przy kamieniach lub murkach. W łagodne zimy nie zanika, latem szybko się rozrasta, no i najważniejsze - jest wieloletni. W Polsce być może bardziej znany jest pod nazwą macierzanka.
Umiar w spożyciu najważniejszy
Walory przyprawowe to jedno a lecznicze to dodatkowa i bezcenna korzyść. Jeśli mamy problem z odrywaniem kaszlu, czy oczyszczaniem dróg oddechowych z drażniących śluzów to tymianek pokonuje tą przypadłość rewelacyjnie. Świeże lub suszone zioło wystarczy zaparzyć w termosie i popijać w ciągu dnia 3-4 razy dziennie niewielkimi porcjami.
Trzeba tylko pamiętać, że w każdym leczeniu umiar jest najważniejszy i nie należy traktować żadnych ziół w ten sposób, że im więcej ich zużyjemy tym więcej nam pomogą. Dawkowanie nie może przekraczać zalecanych ilości do użycia w ciągu dnia.
Olejek tymiankowy ma w składzie tymol i karwakrol. Są to związki fenolowe, wykorzystywane w praktyce jako silne odkażalniki w celach bakteriobójczych, grzybobójczych i przeciw pasożytom. Jednakże ich nadużywanie może okazać się szkodliwe dla wątroby.
Po tygodniowej, najdalej dwutygodniowej terapii zawsze warto zrobić przerwę a spożywczo można delektować się tymiankiem, jak przysmakiem i dodawać po łyżeczce posiekanych listków lub suszonych ziół na przykład do grochówek z mięsem, do tłustych gulaszy i bigosów wręcz obowiązkowo. W mojej kuchni, chyba tylko oprócz dań na słodko, tymianek jest składnikiem wielu potraw, nawet tych najlżejszych, jak sałatki, czy warzywa gotowane na parze.
Tymianek (thymus vulgaris) najważniejsze działanie
działa wykrztuśnie, łagodzi męczący suchy kaszel, skutecznie usuwa infekcje dróg oddechowych, przywraca świeży oddech i likwiduje stany zapalne dziąseł.
ułatwia trawienie
odtruwa,
zabija większość groźnych drobnoustrojów, grzybów, pasożyty (dawniej z powodzeniem stosowano na wszawicę, która dopada także współczesne szkoły i przedszkola).
przyśpiesza przemianę materii
zapobiega wzdęciom i złemu samopoczuciu
lepszy jest od kawy, bo rozjaśnia umysł, budząc zapał do dalszej pracy
świetny do przemywania skóry, kąpieli zdrowotnych, składnik wielu upiększających kosmetyków
mocniejszy napar z tymianku używany zewnętrznie na skórę głowy, skutecznie zapobiega wypadaniu włosów i łuszczeniu się skóry, polecany na trądzik, wykwity i na wiele innych niepożądanych zmian skórnych
dobry na poprawę nastroju, dodaje więcej pewności siebie i ośmiela
odmładza i podnosi odporność