poniedziałek, 25 czerwca 2012

Grillo-wędzarnia - zrób ją sam, naprawdę warto!

Jeśli znudził Cię stary przenośny grill a masz trochę czasu, możesz zrobić niewielkim nakładem grillo-wędzarnia. Satysfakcja gwarantowana.

Weronika D. Grillo- wędzarnia. Komora grillowa służy również do wędzenia. Przy wędzeniu rozpalamy ogień na dole, używając do tego celu na przykład olchy lub drzewa owocowego.


         Będziesz potrzebować:
  • dwie pełne taczki kamieni polnych, bardziej ściętych, niż okrągłych (łatwiej z nich murować). 
  • około 50 szt. kostki brukowej lub cementowej do wyrobienia otworu drzwiowego grillo-wędzarni (wymiary kostki: 10 cm x10 cm x 5 cm) lub zbliżone.
  • cement
  • piasek
  • kilkanaście prętów fi 8 lub 6, o długości ok. 60-80-100cm (mogą być stare lub kupione na złomowisku), do zrobienia stropów i wylania stołu
  • cztery metalowe prowadnice do rusztu ( można je wygiąć z grubszej blachy )
  •  blacho-dachówkę lub falistą, trapezowej ( trzeba wymierzyć podstawy trójkątów równoramiennych i pomnożyć przez cztery- przykładowo, jeśli podstawa ma 90 cm, to potrzebujesz 1,80 m.b.  t. j. ok. 2 metrów kwadratowych. koszt w przybliżeniu wyniesie 50 PLN.   
  • trzy listwy drewniane o wym. 2500cm x 5cm x 2,5 cm - koszt ok. 8 PLN
  • płyta wodoodporna na drzwiczki i 4 zawiasy
  • ruszt, najlepiej o szerokości 60 cm
  • komin ( na nasz posłużyliśmy się rurą kanalizacyjną z ceramiki, ale są gotowe, zwane wkładami kominowymi, w sklepach budowlanych - koszt ok.60 PLN

 Grillo-wędzarnia  - przygotowanie


Podstawą do rozpoczęcia grilla jest fundament. Należy wybrać ziemię na 0,5 m i wykopać dół, przykładowo o boku 1 metra i zalać go mocniejszym betonem w stosunku 1:4 ( 1 porcja cementu, cztery porcje żwiru ). Trzeba odczekać 19 dni i można zacząć budowę. Zaczynamy od największych kamieni, by grill lepiej się prezentował. Po pierwszej partii ściany, poprowadzonej na okrągło lub w kwadracie,  na wysokość około 30 cm, mocujemy szczelnie pierwszy stropik z grubej blachy lub wylany na cztery dni wcześniej o grubości ok. 5 cm. Pusta przestrzeń od tylnej części grilla ( patrz schemat),  musi zostać wolna, by dym z dolnego paleniska przedostawał się na dalszą półkę, zrobioną, jak wyżej, tym razem, przylegającej do przedniej części grilla, pozostawiającą część wolnej przestrzeni od tyłu grilla. Odległość między płytami wynosi ok. 25 cm. Wylewane płyty można zastąpić grubszą blachą, odpowiednio dociętą. Trzecim stropem grillo-wędzarnia, będzie stół betonowy, wylany w formie lub kupny, o grubości ok. 5 cm., który powinien wystawać spoza linii muru. Jego kształt powinien nawiązywać do charakteru muru. Zamontowaliśmy okrągły stół, gdyż mury też są okrągłe. Po środku płyty - stołu trzeba uwzględnić 5-6 otworów o średnicy 8-10cm, którymi będzie się przedostawał dym do wędzarni. Na czas grillowania otwory te są zasłaniane płaskim pojemnikiem żeliwnym, w którym rozkładamy węgiel do grillowania. Murujemy dalej ze średnich kamieni, odwołując się przy tym do wymiarów rusztu i głównego otworu, którego z łatwością zrobimy, przy udziale kostek brukowych. Osadzamy prowadnice po bokach wewnętrznych ścian, wmurowując je nieco i dokręcając wkrętami do muru. Z grubego styropianu wycinamy kształt sklepienia i odpowiednio go podpieramy, wznosząc na nim łuk otworu drzwiowego. Przy ostatniej warstwie muru grillo-wędzarnia,  montujemy dwa pręty po bokach komory grillowej, by móc na nich opierać kijki z przewieszonymi produktami do wędzenia. Wieńczymy ostatni stropik, wylewając go na cztery dni wcześniej do formy, uwzględniając w nim otwór na komin, który trzeba dokładnie wymierzyć  Nad sklepieniem murujemy jedną lub dwie warstwy, osadzamy na nich listwy, do których będziemy montować konstrukcję dachu. Wkładamy komin i uszczelniamy szpary, (między stropem a kominem). Montujemy szkielet dachu z listew tzw. łaty i kontr-łaty, niezbędne do przykręcenia blachy dachówkowej. Cztery trójkąty blacho-dachówki przycinamy dopasowując do kształtu komina. Miejsca styku blach, maskujemy wygiętą listwą z blachy płaskiej, jak na zdjęciu.

Schemat grillo-wędzarni 
Zobacz szczegółowe wymiary grillowędzarni
Zobacz grillo-wędzarnię, wybudowaną według tego projektu przez czytelnika bloga TUTAJ

Poniższe zdjęcia obrazują montaż grilla z wędzarnią.

Widok z boku, druga półka (można ją zrobić z grubszej blachy) z wolną przestrzenią od przodu grilla


Widok z góry: stół z wylotami dymowymi. Na czas grillowania widoczne otwory zamyka się formą blaszaną lub żeliwną, w której układamy węgiel drzewny.



 Widok na wprost
Widoczne prowadnice do rusztu a u góry pręty (2szt) do kijków, na których zawieszamy produkty do wędzenia.





Weronika D. Dach przed zamaskowaniem kalenic (miejsce styku blach)
Weronika D. Grill w użyciu
Weronika D. Kącik wypoczynkowy
 Ważne: Przy budowie grillo-wędzrnia trzeba pamiętać o nawilżaniu świeżych partii muru, by zaprawa nie wysychała. Wznoszenie muru odbywa się partiami, co gwarantuje jego stabilność. Płytę od przodu można wyłożyć płytką, dzięki czemu unikniemy problemów z usuwaniem tłustych plam. Zajrzyj na stronę do przepisu na pyszną domową kiełbaskę bez konserwantów.
Zobacz też, jak wędzić kiełbasę, sery, ryby
Zapraszam poniżej na film, na którym prezentuję sposób wędzenia na opisywanej grillo-wędzarni (jedenasta minuta filmu).


Zapraszam na film, gdzie pokazuje, jak łatwo przygotować pyszne szynki bez konserwantów w 3-4 dni

Weronika Domogród

Weronika Domogród

Szczegółowy przepis dostępny także na DOMOGRÓD pod adresem: cienka domowa kiełbasa z indyka
Życzę wszystkim odwiedzającym udanych wyrobów wędliniarskich. Pozdrawiam serdecznie!




49 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję i zapraszam częściej!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zaczynam kopać fundament.Bardzo dziękuję za tak drobiazgowy opis. Pozdr.Mirek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak w tej, czy innej inwestycji, wszystko tkwi w szczegółach. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam...

      Usuń
  3. mam pytanie nigdzie na internecie nie spotkałem wędzarnika z dolnym paleniskiem pod wędzarnikiem i czy takie rozwiązanie się sprawdza (czy jest dobry cug ) i czy ogień zaraz pod paleniskiem nie daję za dużo ciepła itp. podoba mi się projekt .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak to się stało, że przegapiłam Twój wpis. Otóż to nie jest tak, że palenisko jest pod wędzarnią i dym zasuwa prosto na wędzonki. Pod wędzarnią są dwa stropy ze szczelinami usytuowanymi przemiennie, dzięki temu dym idzie, jak wąż, serpentyną. Wędzonki umiarkowanie się wędzą w temperaturze około 35 stopni C. a cug jest idealny. Proszę zerknąć na film, który jest już na stronie.

      Usuń
  4. Wędzenie może być długie w temperaturze około 30 stopni lub około 50 stopni, które trwa zdecydowanie krócej, bo około dwóch trzech godzin. Wykonanie stropów pod wędzarnią skutecznie nie dopuszcza do wysokiej temperatury w wędzarni(wydłuża drogę dla dymu). W sklepach są dostępne termometry z czujnikiem do komory wędzarni, dzięki którym można kontrolować ciepłotę). W razie, gdy ogień za mocno się rozbuja, wystarczy po prostu i to jest najlepsza metoda - pogrzebaczem ująć palących się drew z paleniska. Przepływ powietrza (cug) jest super i w ogóle cała sprawa polega na regulowaniu podawania drewna liściastego(najlepiej olchą)Wędzenie przebiega bez zastrzeżeń. Postaram się wkrótce szerzej opisać cały proces (z filmowaniem)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspaniały opis. Zainspirował on mnie do postawienia takiej właśnie grillo-wędzarni w swoim ogrodzie. Mam taki pomysł aby dym poprowadzić tak jak w opisie ale kanałem dymnym wykonanym z cegły szamotowej. W ten sposób odizolowałbym go od drugiej półki. Mógłbym ją wtedy wykorzystać na suszarnię. Czy to jest możliwe?
    Czekam również na obiecany film z wędzenia :).
    Pozdrawiam Piotrek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, ale trzeba liczyć się z większymi gabarytami grillo-wędzarni u podstawy, bo przecież do suszarni musi być dojście i w miarę wygodna obsługa. Czasami wykorzystuję jako suszarnię po prostu ruszt na grillu, zaraz po grillowaniu,kiedy węgiel drzewny się jeszcze tli i jest biały, bo wtedy spaliny są mniej szkodliwe. Film o wędzeniu z pewnością się ukaże, cierpliwości...

      Usuń
    2. Zamieściłam łącznie z przepisem na kiełbaskę przebieg wędzenia. Powiem krótko. Jestem bardzo zadowolona z tej grillo-wędzarni, bo pięknie się utrzymuje optymalna temperatura a latem to szczególna przyjemność i łatwość, bo nie ma wahań temperatury i praktycznie już po rozpaleniu umiarkowanego ognia można wędzić, pilnując jedynie jednakowego płomienia. Jeśli chodzi o tzw. cug, wszystko jest idealnie. Przykrywam od góry komin blaszanym deklem, zostawiając jedynie szczeliny, którymi ucieka trochę dymu. Mąż zrobił także fajną dodatkową zakrywę z pilśni, czy z czegoś w tym rodzaju, żeby nie osmalić za nadto drzwiczek. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Już drugi sezon zabieram się za takiego właśnie grilla. Za każdym razem coś wypadnie (najczęściej wymówką jest praca) i odkładam to na potem. Widziałem podobny z szybkami żaroodpornymi, ale postanowiłem kupić żeliwne ozdobne drzwiczki od pieca. Drzwiczki już są – teraz trzeba znaleźć chwilę czasu. Mam jednak pytanie czy wystarczy zwykły cement czy lepiej jest kupić żaroodporny, bo kamienie na pewno mocno się nagrzeją i czy na zwykłym cemencie zaprawa nie popęka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Istnieje takie prawdopodobieństwo i zawsze warto zastosować odporne materiały na zmiany temperatur (rozsądniej na pewno jest zastosować stropy z grubszej blachy niż wylewane, zwłaszcza ten od dołu nad paleniskiem). Póki co a już korzystam z grillo-wędzarni trzeci rok, nie obserwuję widocznych zmian, czy pęknięć. Gdybyśmy grillowali zimą, pewnie istniało, by takie ryzyko, ale od wiosny po jesień jest ono minimalne. Z kamieniami nic się nie dzieje, ale cement żaroodporny to bardzo dobry pomysł.









































      Usuń
  7. A jeśli mogę zapytać z czego Państwo wykonali i w jaki sposób blat wieńczący pomiędzy paleniskiem a wędzarnią-ten okrągły wystający/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ziemi ułozyliśmy stary stół plastikowy, wokół którego zrobiliśmy obwódkę z blachy o szer. około 20 cm, która została wbita częściowo w ziemię. Wystawała na szerokość około 7 cm i oczywiście poziomicą sprawdziliśmy poziom przyszłego blatu, (przykładamy poziomicę do rantów blachy w kilku miejscach i regulujemy w razie potrzeby - pukając młotkiem gumowym w blachę i wyrównuję odpowiednio spód, czyli równo grabimy piasek na spodzie). Otwory w blacie, zanim wylejemy beton, robimy układając na przykład puszki metalowe. Układamy kratkę z drutu fi 8, mniej więcej i zalewamy plastycznym betonem. Wyrównujemy ładnie powierzchnie.
      Przed wylaniem, betonu warto posmarować od wewnętrznej strony blachę i puszki po zewnętrznej stronie ropą, bo lepiej odejdą od betonu. Latem, kiedy ciepło beton polewamy kilka razy dziennie wodą. Beton w proporcji 1:1, schnie około 3 tygodni, ale ten niegruby blat po 2 tygodniach można już uwolnić z blachy i puszek i upewnić się, czy jest odpowiednio twardy, żeby umiescić go docelowo.

      Usuń
  8. Dziękuję. Czy można jakiś adres mailowy do Państwa,albo prośba o odezwanie się na mój, gdyż mam kilka może i banalnych pytań, a nie chcę, innym użytkownikom drobiazgami zaśmiecać tego artykułu.
    jablonskimich@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój adres mailowy: bohuna555@gmail.com
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Można prosić o odpowiedź ma maila?

      Usuń
  9. WOW! JA też chcę taki. Oj, dobrze że już wiosna. Jestem mega zadowolony, że tutaj wszedłem. Super temat, na pewno przyda mi się bo chcę zacząć robić sobie taki grill

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to nie mała uciecha od wiosny po jesień a jeśli zima taka jak w tym roku to i w zimie.

      Usuń
  10. Wylałem, już podstawę i blaty. W poniedziałek jadę po otoczaki.
    Mam tylko pytanko z czego są drzwiczki i gdzie można dostać takie kokoroko zawiasy.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drzwiczki mam ze sklejki wodoodpornej, pomalowane impregnatem. Takie drzwi można zrobić z blachy. Będą trwalsze. Zawiasy a raczej okucia wycięliśmy z blachy kolorowej. Takie bajerne okucia mozna kupić w sklepie żelaznym - ich wadą niestety jest cena.
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. witam chciłałbym sie dowiedziec jaka jest wysokosc kostki brukowej na otworze drzwiowym zeby wiedziec dokladnie wysokosc rusztu od paleniska ? i jaka jest wysokosc otwiru drzwiowego?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Kostka ma wysokość 6 cm, ale u mnie w pionie jest dosyć grubo położona zaprawa (8 szt. kostki w pionie)

      Usuń
  12. czy ważny jest kierunek świata od której strony są drzwiczki wędzarni? mam na myśli wiatry itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest od północy - najgorzej od zachodu, bo najbardziej wieje, więc drewno wędzarnicze raptownie się pali.

      Usuń
  13. Witam,
    rewelacyjny pomysł i opis. Wie Pani tak w przybliżeniu jaki jest kosz wybudowania takiej grillo - wędzarni?
    Pozdrawiam
    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli materiały takie, jak kamienie zdobyczne, okucia własnej roboty to pozostałe elementy przybliżony koszt, kostka około 40 zł dach około 70 zł, komin około 70 zł, cement około 50 zł, stal za około 20 zł, ruszt około 50 zł...

      Usuń
  14. Witam serdecznie. Czy mógł by mi Pan podać Wymiary wędzarni . jestem bardzo zainteresowany Pana projektem i chciał bym cos takiego zrobić u siebie w domu... Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam serdecznie bardzo podoba mi się taki pomysł chciałbym się tylko dowiedzieć jak zamocowany jest dach i komin pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konstrukcja dachu przypomina normalny dach (łaty i kontrłaty z drewna, czyli listwy ułozone w kratkę, do których przykręca się blachodachówkę. Komin spoczywa na betonowym stropiku w kształcie kwadratu z dziurą według średnicy komina, który u mnie jest rurą ceramiczną. Pozdrawiam

      Usuń
  16. Wspominała pani rozumiesz że zamiast stropu betonowego można dac grubsza blachę?można wiedzieć jaką grubość miała pani na myśli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół centymetra (5 mm) byłoby okey/ Pozdrawiam

      Usuń
    2. Blacha nie jest odpowiednia bo się szybko nagrzewa i daje za dużo ciepła.
      Płyta betonowa jet tu wskazana.

      Usuń
  17. Coś tutaj nie gra pani Weroniko. Przy tej ilości ognia i spalonego drewna nie uda się nigdy utrzymać temperatury 40-45 stopni. Temperatura przy tej ilości ognia skacze już po 10 -ciu minutach do 100 stopni celsijusza. Jak pani to robi że utrzymije pani tą nieodzowną temperaturę wewnątrz wądzarni 40-45 stopni?
    Poza tym jeśli drewno się pali nie daje dymu albo daje bardzo rzadki dym więc jak wędzić skoro za mało dymu się wydziela? Poza tym nie mam wątpliwości co do pani umiejętności ale takich wędlin jak na tych zdjęciach nie undało mi się pomimo wszelkich starań jeszcze uzyskać.
    Pozdrowienia
    Jurek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku wędzenia, jak juz wędzarnia jest sucha gotowa do wędzenia do ognia podkladamy niewielką ilość drewna liściastego/ dymu jest naprawdę duzo, ze nie sposób dobrze obejrzeć wędlin. Wędzenie to minimalny płomień i nie ma mowy o wysokiej temperaturze. Mój tato wędził dawniej w dużej beczce nagrzewanej delikatnie z jej brzegu olchą i wyroby były pierwsza klasa a wydawałoby się, ze się pieką - nie -po prostu pilnujemy paleniska-żadnego hajczenia tylko stopniowo (drewno na kilka godzin mozna trochę spryskac wodą przed położeniem na palenisku . Proszę się nie zniechęcać a przekona się PanI(i), ze to łatwe i przyjemne. Pozdrawiam

      Usuń
  18. Ale pysznościowo... dawno nie jadłam domowego wędzonego mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetna konstrukcja bardzo pomysłowa. Chociaz ja preferuje wykonanie całości z kamienia ozdobnego.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam serdecznie , mam wędzarnie ale z paleniskiem obok i nie mogę jej ogarnąc .... Strasznie brudzi mi wędliny , okopca ... czy ktoś może wie co robię nie tak ???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak... Myślę, że wędzarnia nie jest dobrze osuszona a to najważniejsze przy wędzeniu, drewno może być nieodpowiednie - tylko drewno z drzew liściastych, najlepiej owocowych lub olcha czy dąb. Proszę przeczytać: http://oddychajwogrodzie.blogspot.com/2013/06/jak-prawidowo-wedzic-kiebasy-szynki.html

      Usuń
  21. Witam. Jaką mieszankę zrobić do murowania kamienia polnego? Dodać wapno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. My murowaliśmy na beton, mocniejszą zaprawą

      Usuń
  22. Mój tato zawsze chciał taka mieć. Jednak życie potoczyło się inaczej. Ale kto wie, jeszcze może taka mała przydomowa wędzarnia powstaje na rodzinnym podwórku :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam interesuje mnie czy mozna zamiast kamieni uzyc do budowy zwykłej czerwonej cegły a jako zaprawy uzyc cementu i plastyfikatora

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam
    Nie polecam czerwonej cegły, będzie pękać, chyba że bylaby to cegła szamotowa

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzieki a klinkierowa tez raczej nie chyba szybciej pęknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według technologii wypalania klinkierowa cegła pełna jest okey, wytrzymuje podobno wysoką temperaturę

      Usuń
  26. Taką wędzarnie zawsze chciał mieć mój tato :)

    OdpowiedzUsuń
  27. W tym sezonie ogrodniczym mam w planach powrócić do zaczętego projektu wędzarni i bardzo nam się przyda twój post i porady w nim zawarte, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że zajrzałaś do mnie. Warto mieć możliwość przygotowania własnej wędliny. Pozdrawiam

      Usuń

Pytaj, oceniaj i doradzaj ...