Chciałam zaznaczyć, że okrągły blat, wylany z betonu z wcześniejszym uzbrojeniem, który jest podstawą komory grillowo-wędzarniczej jest u nas przesunięty do przodu tak, żeby można było położyć przed drzwiczkami jakieś akcesoria - na przykład zestaw przypraw. Po środku w najszerszym punkcie ma 20 cm.
Grillo-wędzarnia jak zrobić? |
Stropik pod komin umiejscowiony jest zaraz nad komorą wędzarniczą (zdjęcie poniżej). Można ułożyć kilka prętów, robiąc w nim centralnie otwór na przewód kominowy. Najłatwiej zrobić to na piasku (ten etap niestety nie został sfotografowany). Przygotować trzeba formę, zgodną z faktycznymi wymiarami stropu- u mnie nieregularny kształt ściętego koła, wyłożyć pręty wzmacniające w kratkę, uwzględnić otwór kominowy i zalać betonem. Poczekać minimum 2 tygodnie i ułożyć na zaprawie betonowej od góry na komorze grillowej. Dopasować komin i uszczelnić miejsca styku komina ze stropem zaprawą. Dalszy etap to przygotowanie konstrukcji dachowej (kratownica z listew, do której przykręcamy blachowkrętami blacho-dachówkę lub przybijamy deski i pokrywamy je na przykład gontami)
Punkty styku dachu z kominem potrzebują tzw obróbki blacharskiej komina, czyli uszczelnienia. Najłatwiej zrobić to masami plastycznymi imitującymi blachę.
Górna komora grillo-wędzarni z zewnątrz ma bryłę ściętego walca, co nie stało się bez przyczyny, gdyż ścięcie to, inaczej mówiąc - prosty a nie półkolisty przód -ułatwia wymurowanie otworu na drzwiczki.
Bardzo ciekawy opis! Taka grillo-wędzarnia pięknie się prezentuje i w dodatku jest bardzo praktyczna. Mój mąż marzy o własnej wędzarni, muszę mu podrzucić link - może się zainspiruje.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci Weroniko udanej majówki.
Dziękuję Ewo za miłe odwiedziny a grillowędzarnia bardzo się przydaje do celebrowania letniej pory z rodziną w ogrodzie. Pozdrawiam i wzajemnie przyjemnej majówki życzę
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy w perspektywy kilku lat funkcjonowania tego grilla, konstrukcja sie sprawdziła?
UsuńJestem na etapie planowania domu, gdzie mam w bryle grilla z odprowadzeniem dymu do komina i dalej na dach... planuje dorobić wędzarnie, tylko nie wiem czy robić ja oddzielnie w sensie "na plecach" grilla z oddzielną komorą czy w tej samej komorze jak u Panstwa... grill bedzie czescią tarasu przy domu, stad zastanawiam sie czy taki "owedzony" grill bedzie jakoś wyglądał i czy dym nie bedzie za bardzo wchodził do domu od tarasu...
Jesli zrobie go na "plecach grilla" to bedzie na ślepej ścianie...
Czy tunel dymowy zrobiony w tym samym pionie z dwoma "pólkami" wydłuzajacymi drogę dymu wystarczają, aby zapanować nad temperaturą i dymem tak aby sie dobrze wszystko wędziły, a nie piekły??
Czy nie ma problemu z obsluga komory wędzarni podczas wędzenia majac na dole w tym samym pionie palenisko?
Ja generalnie od wielu lat wedze (szynki, schaby, kiełbasy, krakowskie itd) u rodziców tj gruba rura 1,5m wysokości z tunelem w ziemi 1,0-1,2m stad pytanie o ten tunel.
Prosze o porade na podstawie Panstwa konstrukcji.
Konstrukcja jest dobra. Z każdą wędzarnią jest tak, że nie pali się jak na ognisku, ale delikatnie. Przed nią była wędzarnia z paleniskiem o 3 metry w bok i jak tylko był zbyt duży ogień zawsze psuł efekt wędzenia - zasada więc ta sama. Skoro nie hajczy się ostro to palenisko niczego nie utrudnia przy doglądaniu. Co do okopcenia grillo-wędzarni trzeba się z tym liczyć i generalnie nie postawiałabym obiektu na tarasie.
UsuńDrewno jest jednym z najbardziej uniwersalnych materiałów budowlanych, używanym od wieków w różnych formach i do różnych celów. W naszej ofercie znajdą Państwo różne gatunki drewna, zarówno na sprzedaż hurtową, jak i detaliczną. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony https://drewnohurt.com/ aby zapoznać się z pełnym asortymentem. Jesteśmy przekonani, że każdy znajdzie u nas coś dla siebie. Nasza oferta jest stale aktualizowana, dlatego warto odwiedzać naszą stronę regularnie.
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis!
OdpowiedzUsuń