Borówka amerykańska to wspaniały krzew. Rodzi większe od jagód leśnych owoce a smakuje tak samo dobrze. Polecam ją każdemu właścicielowi działki. Wystarczą cztery krzewy, owocujące w różnych terminach, by cieszyć się smakiem tych owoców przez całe lato. Pierwsze zbiory są liczne, już po dwóch latach od posadzenia. Wybierajmy sadzonki ładnie rozkrzewione, obowiązkowo Bluecrop (to bardzo smaczna odmiana, o dużych owocach i bardzo plenna. Korzyści z zajadania się jagodami są olbrzymie. Borówka amerykańska odtruwa nasz organizm, reguluje trawienie i usuwa wszelkie robactwo i odpady z naszego ustroju. Poza tym, nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy, komórek rakowych i poprawia wzrok. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, znacznie spowalnia procesy starzenia. To pewnie nie wszystko, jeśli chodzi o znaczenie borówka amerykańska w naszej diecie, ale przede wszystkim jagody to rarytas w kuchni. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów, zup owocowych, naleśników lub robić pierogi z jagodami.
Borówka amerykańska posiada walory dekoracyjnie, kiedy kwitnie, owocuje i przebarwia się jesienią w obłok jaskrawoczerwonych kwiatów.
Borówka amerykańska posiada walory dekoracyjnie, kiedy kwitnie, owocuje i przebarwia się jesienią w obłok jaskrawoczerwonych kwiatów.
Do borówki warto zastosować specjalnie dla niej przeznaczoną szczepionkę mikoryzową. Wtedy nawet w nieszczególnie sprzyjającym środowisku bardzo dobrze rośnie i owocuje. Wypróbowałam i polecam. No i jeszcze trzeba pamiętać, że borówka lubi dużo wody. Pani Weroniko super blog, piękny ma Pani ogródek a już dziś zaczynam przygotowania do wędzenia według Pani przepisów. Serdecznie pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za sympatyczny komentarz, za dodane infomacje i rady. Pozdrawiam serdecznie Weronika .
Usuń