W ogrodzie zawsze coś się dzieje, dlatego chętnie o nim piszę. Dla domatorów też znajdzie się co nieco - dekoracje, robótki...
Strony
▼
poniedziałek, 25 czerwca 2012
Grillo-wędzarnia - zrób ją sam, naprawdę warto!
Jeśli znudził Cię stary przenośny grill a masz trochę czasu, możesz zrobić niewielkim nakładem grillo-wędzarnia. Satysfakcja gwarantowana.
Grillo- wędzarnia. Komora grillowa służy również do wędzenia. Przy wędzeniu rozpalamy ogień na dole, używając do tego celu na przykład olchy lub drzewa owocowego.
Będziesz potrzebować:
dwie pełne taczki kamieni polnych, bardziej ściętych, niż okrągłych (łatwiej z nich murować).
około 50 szt. kostki brukowej lub cementowej do wyrobienia otworu drzwiowego grillo-wędzarni (wymiary kostki: 10 cm x10 cm x 5 cm) lub zbliżone.
cement
piasek
kilkanaście prętów fi 8 lub 6, o długości ok. 60-80-100cm (mogą być stare lub kupione na złomowisku), do zrobienia stropów i wylania stołu
cztery metalowe prowadnice do rusztu ( można je wygiąć z grubszej blachy )
blacho-dachówkę lub falistą, trapezowej ( trzeba wymierzyć podstawy trójkątów równoramiennych i pomnożyć przez cztery- przykładowo, jeśli podstawa ma 90 cm, to potrzebujesz 1,80 m.b. t. j. ok. 2 metrów kwadratowych. koszt w przybliżeniu wyniesie 50 PLN.
trzy listwy drewniane o wym. 2500cm x 5cm x 2,5 cm - koszt ok. 8 PLN
płyta wodoodporna na drzwiczki i 4 zawiasy
ruszt, najlepiej o szerokości 60 cm
komin ( na nasz posłużyliśmy się rurą kanalizacyjną z ceramiki, ale są gotowe, zwane wkładami kominowymi, w sklepach budowlanych - koszt ok.60 PLN
Grillo-wędzarnia - przygotowanie
Podstawą do rozpoczęcia grilla jest fundament. Należy wybrać ziemię na 0,5 m i wykopać dół, przykładowo o boku 1 metra i zalać go mocniejszym betonem w stosunku 1:4 ( 1 porcja cementu, cztery porcje żwiru ). Trzeba odczekać 19 dni i można zacząć budowę. Zaczynamy od największych kamieni, by grill lepiej się prezentował. Po pierwszej partii ściany, poprowadzonej na okrągło lub w kwadracie, na wysokość około 30 cm, mocujemy szczelnie pierwszy stropik z grubej blachy lub wylany na cztery dni wcześniej o grubości ok. 5 cm. Pusta przestrzeń od tylnej części grilla ( patrz schemat), musi zostać wolna, by dym z dolnego paleniska przedostawał się na dalszą półkę, zrobioną, jak wyżej, tym razem, przylegającej do przedniej części grilla, pozostawiającą część wolnej przestrzeni od tyłu grilla. Odległość między płytami wynosi ok. 25 cm. Wylewane płyty można zastąpić grubszą blachą, odpowiednio dociętą. Trzecim stropem grillo-wędzarnia, będzie stół betonowy, wylany w formie lub kupny, o grubości ok. 5 cm., który powinien wystawać spoza linii muru. Jego kształt powinien nawiązywać do charakteru muru. Zamontowaliśmy okrągły stół, gdyż mury też są okrągłe. Po środku płyty - stołu trzeba uwzględnić 5-6 otworów o średnicy 8-10cm, którymi będzie się przedostawał dym do wędzarni. Na czas grillowania otwory te są zasłaniane płaskim pojemnikiem żeliwnym, w którym rozkładamy węgiel do grillowania. Murujemy dalej ze średnich kamieni, odwołując się przy tym do wymiarów rusztu i głównego otworu, którego z łatwością zrobimy, przy udziale kostek brukowych. Osadzamy prowadnice po bokach wewnętrznych ścian, wmurowując je nieco i dokręcając wkrętami do muru. Z grubego styropianu wycinamy kształt sklepienia i odpowiednio go podpieramy, wznosząc na nim łuk otworu drzwiowego. Przy ostatniej warstwie muru grillo-wędzarnia, montujemy dwa pręty po bokach komory grillowej, by móc na nich opierać kijki z przewieszonymi produktami do wędzenia. Wieńczymy ostatni stropik, wylewając go na cztery dni wcześniej do formy, uwzględniając w nim otwór na komin, który trzeba dokładnie wymierzyć Nad sklepieniem murujemy jedną lub dwie warstwy, osadzamy na nich listwy, do których będziemy montować konstrukcję dachu. Wkładamy komin i uszczelniamy szpary, (między stropem a kominem). Montujemy szkielet dachu z listew tzw. łaty i kontr-łaty, niezbędne do przykręcenia blachy dachówkowej. Cztery trójkąty blacho-dachówki przycinamy dopasowując do kształtu komina. Miejsca styku blach, maskujemy wygiętą listwą z blachy płaskiej, jak na zdjęciu.
Poniższe zdjęcia obrazują montaż grilla z wędzarnią.
Widok z boku, druga półka (można ją zrobić z grubszej blachy) z wolną przestrzenią od przodu grilla
Widok z góry: stół z wylotami dymowymi. Na czas grillowania widoczne otwory zamyka się formą blaszaną lub żeliwną, w której układamy węgiel drzewny.
Widok na wprost
Widoczne prowadnice do rusztu a u góry pręty (2szt) do kijków, na których zawieszamy produkty do wędzenia.
Dach przed zamaskowaniem kalenic (miejsce styku blach)
Grill w użyciu
Kącik wypoczynkowy
Ważne: Przy budowie grillo-wędzrnia trzeba pamiętać o nawilżaniu świeżych partii muru, by zaprawa nie wysychała. Wznoszenie muru odbywa się partiami, co gwarantuje jego stabilność. Płytę od przodu można wyłożyć płytką, dzięki czemu unikniemy problemów z usuwaniem tłustych plam. Zajrzyj na stronę do przepisu na pyszną domową kiełbaskę bez konserwantów.
Zobacz też, jak wędzić kiełbasę, sery, ryby
Zapraszam poniżej na film, na którym prezentuję sposób wędzenia na opisywanej grillo-wędzarni (jedenasta minuta filmu).
mam pytanie nigdzie na internecie nie spotkałem wędzarnika z dolnym paleniskiem pod wędzarnikiem i czy takie rozwiązanie się sprawdza (czy jest dobry cug ) i czy ogień zaraz pod paleniskiem nie daję za dużo ciepła itp. podoba mi się projekt .
Nie wiem, jak to się stało, że przegapiłam Twój wpis. Otóż to nie jest tak, że palenisko jest pod wędzarnią i dym zasuwa prosto na wędzonki. Pod wędzarnią są dwa stropy ze szczelinami usytuowanymi przemiennie, dzięki temu dym idzie, jak wąż, serpentyną. Wędzonki umiarkowanie się wędzą w temperaturze około 35 stopni C. a cug jest idealny. Proszę zerknąć na film, który jest już na stronie.
Wędzenie może być długie w temperaturze około 30 stopni lub około 50 stopni, które trwa zdecydowanie krócej, bo około dwóch trzech godzin. Wykonanie stropów pod wędzarnią skutecznie nie dopuszcza do wysokiej temperatury w wędzarni(wydłuża drogę dla dymu). W sklepach są dostępne termometry z czujnikiem do komory wędzarni, dzięki którym można kontrolować ciepłotę). W razie, gdy ogień za mocno się rozbuja, wystarczy po prostu i to jest najlepsza metoda - pogrzebaczem ująć palących się drew z paleniska. Przepływ powietrza (cug) jest super i w ogóle cała sprawa polega na regulowaniu podawania drewna liściastego(najlepiej olchą)Wędzenie przebiega bez zastrzeżeń. Postaram się wkrótce szerzej opisać cały proces (z filmowaniem)
Dziękuję za wspaniały opis. Zainspirował on mnie do postawienia takiej właśnie grillo-wędzarni w swoim ogrodzie. Mam taki pomysł aby dym poprowadzić tak jak w opisie ale kanałem dymnym wykonanym z cegły szamotowej. W ten sposób odizolowałbym go od drugiej półki. Mógłbym ją wtedy wykorzystać na suszarnię. Czy to jest możliwe? Czekam również na obiecany film z wędzenia :). Pozdrawiam Piotrek
Można i tak, ale trzeba liczyć się z większymi gabarytami grillo-wędzarni u podstawy, bo przecież do suszarni musi być dojście i w miarę wygodna obsługa. Czasami wykorzystuję jako suszarnię po prostu ruszt na grillu, zaraz po grillowaniu,kiedy węgiel drzewny się jeszcze tli i jest biały, bo wtedy spaliny są mniej szkodliwe. Film o wędzeniu z pewnością się ukaże, cierpliwości...
Zamieściłam łącznie z przepisem na kiełbaskę przebieg wędzenia. Powiem krótko. Jestem bardzo zadowolona z tej grillo-wędzarni, bo pięknie się utrzymuje optymalna temperatura a latem to szczególna przyjemność i łatwość, bo nie ma wahań temperatury i praktycznie już po rozpaleniu umiarkowanego ognia można wędzić, pilnując jedynie jednakowego płomienia. Jeśli chodzi o tzw. cug, wszystko jest idealnie. Przykrywam od góry komin blaszanym deklem, zostawiając jedynie szczeliny, którymi ucieka trochę dymu. Mąż zrobił także fajną dodatkową zakrywę z pilśni, czy z czegoś w tym rodzaju, żeby nie osmalić za nadto drzwiczek. Pozdrawiam!
Już drugi sezon zabieram się za takiego właśnie grilla. Za każdym razem coś wypadnie (najczęściej wymówką jest praca) i odkładam to na potem. Widziałem podobny z szybkami żaroodpornymi, ale postanowiłem kupić żeliwne ozdobne drzwiczki od pieca. Drzwiczki już są – teraz trzeba znaleźć chwilę czasu. Mam jednak pytanie czy wystarczy zwykły cement czy lepiej jest kupić żaroodporny, bo kamienie na pewno mocno się nagrzeją i czy na zwykłym cemencie zaprawa nie popęka?
Istnieje takie prawdopodobieństwo i zawsze warto zastosować odporne materiały na zmiany temperatur (rozsądniej na pewno jest zastosować stropy z grubszej blachy niż wylewane, zwłaszcza ten od dołu nad paleniskiem). Póki co a już korzystam z grillo-wędzarni trzeci rok, nie obserwuję widocznych zmian, czy pęknięć. Gdybyśmy grillowali zimą, pewnie istniało, by takie ryzyko, ale od wiosny po jesień jest ono minimalne. Z kamieniami nic się nie dzieje, ale cement żaroodporny to bardzo dobry pomysł.
Na ziemi ułozyliśmy stary stół plastikowy, wokół którego zrobiliśmy obwódkę z blachy o szer. około 20 cm, która została wbita częściowo w ziemię. Wystawała na szerokość około 7 cm i oczywiście poziomicą sprawdziliśmy poziom przyszłego blatu, (przykładamy poziomicę do rantów blachy w kilku miejscach i regulujemy w razie potrzeby - pukając młotkiem gumowym w blachę i wyrównuję odpowiednio spód, czyli równo grabimy piasek na spodzie). Otwory w blacie, zanim wylejemy beton, robimy układając na przykład puszki metalowe. Układamy kratkę z drutu fi 8, mniej więcej i zalewamy plastycznym betonem. Wyrównujemy ładnie powierzchnie. Przed wylaniem, betonu warto posmarować od wewnętrznej strony blachę i puszki po zewnętrznej stronie ropą, bo lepiej odejdą od betonu. Latem, kiedy ciepło beton polewamy kilka razy dziennie wodą. Beton w proporcji 1:1, schnie około 3 tygodni, ale ten niegruby blat po 2 tygodniach można już uwolnić z blachy i puszek i upewnić się, czy jest odpowiednio twardy, żeby umiescić go docelowo.
Dziękuję. Czy można jakiś adres mailowy do Państwa,albo prośba o odezwanie się na mój, gdyż mam kilka może i banalnych pytań, a nie chcę, innym użytkownikom drobiazgami zaśmiecać tego artykułu. jablonskimich@gazeta.pl
WOW! JA też chcę taki. Oj, dobrze że już wiosna. Jestem mega zadowolony, że tutaj wszedłem. Super temat, na pewno przyda mi się bo chcę zacząć robić sobie taki grill
Wylałem, już podstawę i blaty. W poniedziałek jadę po otoczaki. Mam tylko pytanko z czego są drzwiczki i gdzie można dostać takie kokoroko zawiasy. Pozdrawiam.
Drzwiczki mam ze sklejki wodoodpornej, pomalowane impregnatem. Takie drzwi można zrobić z blachy. Będą trwalsze. Zawiasy a raczej okucia wycięliśmy z blachy kolorowej. Takie bajerne okucia mozna kupić w sklepie żelaznym - ich wadą niestety jest cena. Pozdrawiam
witam chciłałbym sie dowiedziec jaka jest wysokosc kostki brukowej na otworze drzwiowym zeby wiedziec dokladnie wysokosc rusztu od paleniska ? i jaka jest wysokosc otwiru drzwiowego? pozdrawiam
Jeżeli materiały takie, jak kamienie zdobyczne, okucia własnej roboty to pozostałe elementy przybliżony koszt, kostka około 40 zł dach około 70 zł, komin około 70 zł, cement około 50 zł, stal za około 20 zł, ruszt około 50 zł...
Witam serdecznie. Czy mógł by mi Pan podać Wymiary wędzarni . jestem bardzo zainteresowany Pana projektem i chciał bym cos takiego zrobić u siebie w domu... Pozdrawiam serdecznie .
Konstrukcja dachu przypomina normalny dach (łaty i kontrłaty z drewna, czyli listwy ułozone w kratkę, do których przykręca się blachodachówkę. Komin spoczywa na betonowym stropiku w kształcie kwadratu z dziurą według średnicy komina, który u mnie jest rurą ceramiczną. Pozdrawiam
Coś tutaj nie gra pani Weroniko. Przy tej ilości ognia i spalonego drewna nie uda się nigdy utrzymać temperatury 40-45 stopni. Temperatura przy tej ilości ognia skacze już po 10 -ciu minutach do 100 stopni celsijusza. Jak pani to robi że utrzymije pani tą nieodzowną temperaturę wewnątrz wądzarni 40-45 stopni? Poza tym jeśli drewno się pali nie daje dymu albo daje bardzo rzadki dym więc jak wędzić skoro za mało dymu się wydziela? Poza tym nie mam wątpliwości co do pani umiejętności ale takich wędlin jak na tych zdjęciach nie undało mi się pomimo wszelkich starań jeszcze uzyskać. Pozdrowienia Jurek
Na początku wędzenia, jak juz wędzarnia jest sucha gotowa do wędzenia do ognia podkladamy niewielką ilość drewna liściastego/ dymu jest naprawdę duzo, ze nie sposób dobrze obejrzeć wędlin. Wędzenie to minimalny płomień i nie ma mowy o wysokiej temperaturze. Mój tato wędził dawniej w dużej beczce nagrzewanej delikatnie z jej brzegu olchą i wyroby były pierwsza klasa a wydawałoby się, ze się pieką - nie -po prostu pilnujemy paleniska-żadnego hajczenia tylko stopniowo (drewno na kilka godzin mozna trochę spryskac wodą przed położeniem na palenisku . Proszę się nie zniechęcać a przekona się PanI(i), ze to łatwe i przyjemne. Pozdrawiam
Witam serdecznie , mam wędzarnie ale z paleniskiem obok i nie mogę jej ogarnąc .... Strasznie brudzi mi wędliny , okopca ... czy ktoś może wie co robię nie tak ???????
Tak... Myślę, że wędzarnia nie jest dobrze osuszona a to najważniejsze przy wędzeniu, drewno może być nieodpowiednie - tylko drewno z drzew liściastych, najlepiej owocowych lub olcha czy dąb. Proszę przeczytać: http://oddychajwogrodzie.blogspot.com/2013/06/jak-prawidowo-wedzic-kiebasy-szynki.html
Mój tato zawsze chciał taka mieć. Jednak życie potoczyło się inaczej. Ale kto wie, jeszcze może taka mała przydomowa wędzarnia powstaje na rodzinnym podwórku :)
To i ja pochwalę się swoim dziełem. Bardzo mi się spodobała taka koncepcja wędzarni z grillem i postanowiłem... zrobi to na swój sposób. Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
Nie wiem kto jest na tyle ambitny i zdolny, aby zrobić taką grillo-wędzarnie. Oczywiście podobają mi się takie rozwiązania, ale jestem totalnym antytalentem w takich sprawach, więc dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest kupienie gotowego produktu. Grilla już mam, więc teraz czas na wędzarnie, a całkiem fajne znalazłam na stronie: https://polgrill.pl/kategoria-produktu/wedzarnie/ . Widać, że są w dobrych cenach i dobrej jakości, więc na pewno warto zdecydować się na produkty dostępne tutaj. Polecam :)
ŁADNY OPIS
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam częściej!!!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zaczynam kopać fundament.Bardzo dziękuję za tak drobiazgowy opis. Pozdr.Mirek
OdpowiedzUsuńJak w tej, czy innej inwestycji, wszystko tkwi w szczegółach. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam...
Usuńmam pytanie nigdzie na internecie nie spotkałem wędzarnika z dolnym paleniskiem pod wędzarnikiem i czy takie rozwiązanie się sprawdza (czy jest dobry cug ) i czy ogień zaraz pod paleniskiem nie daję za dużo ciepła itp. podoba mi się projekt .
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak to się stało, że przegapiłam Twój wpis. Otóż to nie jest tak, że palenisko jest pod wędzarnią i dym zasuwa prosto na wędzonki. Pod wędzarnią są dwa stropy ze szczelinami usytuowanymi przemiennie, dzięki temu dym idzie, jak wąż, serpentyną. Wędzonki umiarkowanie się wędzą w temperaturze około 35 stopni C. a cug jest idealny. Proszę zerknąć na film, który jest już na stronie.
UsuńWędzenie może być długie w temperaturze około 30 stopni lub około 50 stopni, które trwa zdecydowanie krócej, bo około dwóch trzech godzin. Wykonanie stropów pod wędzarnią skutecznie nie dopuszcza do wysokiej temperatury w wędzarni(wydłuża drogę dla dymu). W sklepach są dostępne termometry z czujnikiem do komory wędzarni, dzięki którym można kontrolować ciepłotę). W razie, gdy ogień za mocno się rozbuja, wystarczy po prostu i to jest najlepsza metoda - pogrzebaczem ująć palących się drew z paleniska. Przepływ powietrza (cug) jest super i w ogóle cała sprawa polega na regulowaniu podawania drewna liściastego(najlepiej olchą)Wędzenie przebiega bez zastrzeżeń. Postaram się wkrótce szerzej opisać cały proces (z filmowaniem)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały opis. Zainspirował on mnie do postawienia takiej właśnie grillo-wędzarni w swoim ogrodzie. Mam taki pomysł aby dym poprowadzić tak jak w opisie ale kanałem dymnym wykonanym z cegły szamotowej. W ten sposób odizolowałbym go od drugiej półki. Mógłbym ją wtedy wykorzystać na suszarnię. Czy to jest możliwe?
OdpowiedzUsuńCzekam również na obiecany film z wędzenia :).
Pozdrawiam Piotrek
Można i tak, ale trzeba liczyć się z większymi gabarytami grillo-wędzarni u podstawy, bo przecież do suszarni musi być dojście i w miarę wygodna obsługa. Czasami wykorzystuję jako suszarnię po prostu ruszt na grillu, zaraz po grillowaniu,kiedy węgiel drzewny się jeszcze tli i jest biały, bo wtedy spaliny są mniej szkodliwe. Film o wędzeniu z pewnością się ukaże, cierpliwości...
UsuńZamieściłam łącznie z przepisem na kiełbaskę przebieg wędzenia. Powiem krótko. Jestem bardzo zadowolona z tej grillo-wędzarni, bo pięknie się utrzymuje optymalna temperatura a latem to szczególna przyjemność i łatwość, bo nie ma wahań temperatury i praktycznie już po rozpaleniu umiarkowanego ognia można wędzić, pilnując jedynie jednakowego płomienia. Jeśli chodzi o tzw. cug, wszystko jest idealnie. Przykrywam od góry komin blaszanym deklem, zostawiając jedynie szczeliny, którymi ucieka trochę dymu. Mąż zrobił także fajną dodatkową zakrywę z pilśni, czy z czegoś w tym rodzaju, żeby nie osmalić za nadto drzwiczek. Pozdrawiam!
UsuńJuż drugi sezon zabieram się za takiego właśnie grilla. Za każdym razem coś wypadnie (najczęściej wymówką jest praca) i odkładam to na potem. Widziałem podobny z szybkami żaroodpornymi, ale postanowiłem kupić żeliwne ozdobne drzwiczki od pieca. Drzwiczki już są – teraz trzeba znaleźć chwilę czasu. Mam jednak pytanie czy wystarczy zwykły cement czy lepiej jest kupić żaroodporny, bo kamienie na pewno mocno się nagrzeją i czy na zwykłym cemencie zaprawa nie popęka?
OdpowiedzUsuńIstnieje takie prawdopodobieństwo i zawsze warto zastosować odporne materiały na zmiany temperatur (rozsądniej na pewno jest zastosować stropy z grubszej blachy niż wylewane, zwłaszcza ten od dołu nad paleniskiem). Póki co a już korzystam z grillo-wędzarni trzeci rok, nie obserwuję widocznych zmian, czy pęknięć. Gdybyśmy grillowali zimą, pewnie istniało, by takie ryzyko, ale od wiosny po jesień jest ono minimalne. Z kamieniami nic się nie dzieje, ale cement żaroodporny to bardzo dobry pomysł.
UsuńA jeśli mogę zapytać z czego Państwo wykonali i w jaki sposób blat wieńczący pomiędzy paleniskiem a wędzarnią-ten okrągły wystający/
OdpowiedzUsuńNa ziemi ułozyliśmy stary stół plastikowy, wokół którego zrobiliśmy obwódkę z blachy o szer. około 20 cm, która została wbita częściowo w ziemię. Wystawała na szerokość około 7 cm i oczywiście poziomicą sprawdziliśmy poziom przyszłego blatu, (przykładamy poziomicę do rantów blachy w kilku miejscach i regulujemy w razie potrzeby - pukając młotkiem gumowym w blachę i wyrównuję odpowiednio spód, czyli równo grabimy piasek na spodzie). Otwory w blacie, zanim wylejemy beton, robimy układając na przykład puszki metalowe. Układamy kratkę z drutu fi 8, mniej więcej i zalewamy plastycznym betonem. Wyrównujemy ładnie powierzchnie.
UsuńPrzed wylaniem, betonu warto posmarować od wewnętrznej strony blachę i puszki po zewnętrznej stronie ropą, bo lepiej odejdą od betonu. Latem, kiedy ciepło beton polewamy kilka razy dziennie wodą. Beton w proporcji 1:1, schnie około 3 tygodni, ale ten niegruby blat po 2 tygodniach można już uwolnić z blachy i puszek i upewnić się, czy jest odpowiednio twardy, żeby umiescić go docelowo.
Dziękuję. Czy można jakiś adres mailowy do Państwa,albo prośba o odezwanie się na mój, gdyż mam kilka może i banalnych pytań, a nie chcę, innym użytkownikom drobiazgami zaśmiecać tego artykułu.
OdpowiedzUsuńjablonskimich@gazeta.pl
Mój adres mailowy: bohuna555@gmail.com
UsuńPozdrawiam
Można prosić o odpowiedź ma maila?
UsuńWOW! JA też chcę taki. Oj, dobrze że już wiosna. Jestem mega zadowolony, że tutaj wszedłem. Super temat, na pewno przyda mi się bo chcę zacząć robić sobie taki grill
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to nie mała uciecha od wiosny po jesień a jeśli zima taka jak w tym roku to i w zimie.
UsuńWylałem, już podstawę i blaty. W poniedziałek jadę po otoczaki.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanko z czego są drzwiczki i gdzie można dostać takie kokoroko zawiasy.
Pozdrawiam.
Drzwiczki mam ze sklejki wodoodpornej, pomalowane impregnatem. Takie drzwi można zrobić z blachy. Będą trwalsze. Zawiasy a raczej okucia wycięliśmy z blachy kolorowej. Takie bajerne okucia mozna kupić w sklepie żelaznym - ich wadą niestety jest cena.
UsuńPozdrawiam
witam chciłałbym sie dowiedziec jaka jest wysokosc kostki brukowej na otworze drzwiowym zeby wiedziec dokladnie wysokosc rusztu od paleniska ? i jaka jest wysokosc otwiru drzwiowego?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witam
UsuńKostka ma wysokość 6 cm, ale u mnie w pionie jest dosyć grubo położona zaprawa (8 szt. kostki w pionie)
czy ważny jest kierunek świata od której strony są drzwiczki wędzarni? mam na myśli wiatry itp.
OdpowiedzUsuńU mnie jest od północy - najgorzej od zachodu, bo najbardziej wieje, więc drewno wędzarnicze raptownie się pali.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł i opis. Wie Pani tak w przybliżeniu jaki jest kosz wybudowania takiej grillo - wędzarni?
Pozdrawiam
Daria
Jeżeli materiały takie, jak kamienie zdobyczne, okucia własnej roboty to pozostałe elementy przybliżony koszt, kostka około 40 zł dach około 70 zł, komin około 70 zł, cement około 50 zł, stal za około 20 zł, ruszt około 50 zł...
UsuńWitam serdecznie. Czy mógł by mi Pan podać Wymiary wędzarni . jestem bardzo zainteresowany Pana projektem i chciał bym cos takiego zrobić u siebie w domu... Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie bardzo podoba mi się taki pomysł chciałbym się tylko dowiedzieć jak zamocowany jest dach i komin pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKonstrukcja dachu przypomina normalny dach (łaty i kontrłaty z drewna, czyli listwy ułozone w kratkę, do których przykręca się blachodachówkę. Komin spoczywa na betonowym stropiku w kształcie kwadratu z dziurą według średnicy komina, który u mnie jest rurą ceramiczną. Pozdrawiam
UsuńWspominała pani rozumiesz że zamiast stropu betonowego można dac grubsza blachę?można wiedzieć jaką grubość miała pani na myśli?
OdpowiedzUsuńPół centymetra (5 mm) byłoby okey/ Pozdrawiam
UsuńBlacha nie jest odpowiednia bo się szybko nagrzewa i daje za dużo ciepła.
UsuńPłyta betonowa jet tu wskazana.
Coś tutaj nie gra pani Weroniko. Przy tej ilości ognia i spalonego drewna nie uda się nigdy utrzymać temperatury 40-45 stopni. Temperatura przy tej ilości ognia skacze już po 10 -ciu minutach do 100 stopni celsijusza. Jak pani to robi że utrzymije pani tą nieodzowną temperaturę wewnątrz wądzarni 40-45 stopni?
OdpowiedzUsuńPoza tym jeśli drewno się pali nie daje dymu albo daje bardzo rzadki dym więc jak wędzić skoro za mało dymu się wydziela? Poza tym nie mam wątpliwości co do pani umiejętności ale takich wędlin jak na tych zdjęciach nie undało mi się pomimo wszelkich starań jeszcze uzyskać.
Pozdrowienia
Jurek
Na początku wędzenia, jak juz wędzarnia jest sucha gotowa do wędzenia do ognia podkladamy niewielką ilość drewna liściastego/ dymu jest naprawdę duzo, ze nie sposób dobrze obejrzeć wędlin. Wędzenie to minimalny płomień i nie ma mowy o wysokiej temperaturze. Mój tato wędził dawniej w dużej beczce nagrzewanej delikatnie z jej brzegu olchą i wyroby były pierwsza klasa a wydawałoby się, ze się pieką - nie -po prostu pilnujemy paleniska-żadnego hajczenia tylko stopniowo (drewno na kilka godzin mozna trochę spryskac wodą przed położeniem na palenisku . Proszę się nie zniechęcać a przekona się PanI(i), ze to łatwe i przyjemne. Pozdrawiam
UsuńAle pysznościowo... dawno nie jadłam domowego wędzonego mięsa!
OdpowiedzUsuńŚwietna konstrukcja bardzo pomysłowa. Chociaz ja preferuje wykonanie całości z kamienia ozdobnego.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie , mam wędzarnie ale z paleniskiem obok i nie mogę jej ogarnąc .... Strasznie brudzi mi wędliny , okopca ... czy ktoś może wie co robię nie tak ???????
OdpowiedzUsuńTak... Myślę, że wędzarnia nie jest dobrze osuszona a to najważniejsze przy wędzeniu, drewno może być nieodpowiednie - tylko drewno z drzew liściastych, najlepiej owocowych lub olcha czy dąb. Proszę przeczytać: http://oddychajwogrodzie.blogspot.com/2013/06/jak-prawidowo-wedzic-kiebasy-szynki.html
UsuńWitam. Jaką mieszankę zrobić do murowania kamienia polnego? Dodać wapno?
OdpowiedzUsuńWitam. My murowaliśmy na beton, mocniejszą zaprawą
UsuńMój tato zawsze chciał taka mieć. Jednak życie potoczyło się inaczej. Ale kto wie, jeszcze może taka mała przydomowa wędzarnia powstaje na rodzinnym podwórku :)
OdpowiedzUsuńWitam interesuje mnie czy mozna zamiast kamieni uzyc do budowy zwykłej czerwonej cegły a jako zaprawy uzyc cementu i plastyfikatora
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńNie polecam czerwonej cegły, będzie pękać, chyba że bylaby to cegła szamotowa
Dzieki a klinkierowa tez raczej nie chyba szybciej pęknie
OdpowiedzUsuńWedług technologii wypalania klinkierowa cegła pełna jest okey, wytrzymuje podobno wysoką temperaturę
UsuńTaką wędzarnie zawsze chciał mieć mój tato :)
OdpowiedzUsuńW tym sezonie ogrodniczym mam w planach powrócić do zaczętego projektu wędzarni i bardzo nam się przyda twój post i porady w nim zawarte, dzięki :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że zajrzałaś do mnie. Warto mieć możliwość przygotowania własnej wędliny. Pozdrawiam
UsuńTo i ja pochwalę się swoim dziełem. Bardzo mi się spodobała taka koncepcja wędzarni z grillem i postanowiłem... zrobi to na swój sposób.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
https://photos.app.goo.gl/914fh2k7x58MRGCx1
Nie wiem kto jest na tyle ambitny i zdolny, aby zrobić taką grillo-wędzarnie. Oczywiście podobają mi się takie rozwiązania, ale jestem totalnym antytalentem w takich sprawach, więc dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest kupienie gotowego produktu. Grilla już mam, więc teraz czas na wędzarnie, a całkiem fajne znalazłam na stronie: https://polgrill.pl/kategoria-produktu/wedzarnie/ . Widać, że są w dobrych cenach i dobrej jakości, więc na pewno warto zdecydować się na produkty dostępne tutaj. Polecam :)
OdpowiedzUsuńGrill w ogrodzie to bardzo przydatny gadżet. Od czasu do czasu każdy lubi sobie pogrillować z rodziną.
OdpowiedzUsuń