Powojnik Błękitny anioł przeplata się z winogronem
Powojniki ( z łac. clematis) - to liczna grupa roślin w odmianach biologicznych, do których należą powojniki górskie i tanguckie. Największą popularnością cieszą się jednak ich mieszańce. Kwiaty niektórych, jak Madame de Coultre osiągają 25 cm. Dostępnych jest około 250 gatunków, powstałych w szkółkach na całym świecie. W naszym kraju doczekaliśmy się wielu odmian tej unikatowej, niezwykle dekoracyjnej rośliny. Wystarczy wymienić kilka z nich: Generał Sikorski, Kardynał Wyszyński, Jan Paweł II.
W moim ogrodzie już od 15 lat, od strony zachodniej, owija altanę swym pięknym pokrojem liści i kwiatów, powojnikBłękitny anioł. Polecam go wszystkim początkującym i tym z Was, którzy go jeszcze nie mają. To prawdziwie odporna, bujnie rosnąca odmiana, nie wymagająca specjalnej troski.Trzeba jedynie posadzić niskie rośliny u jego stóp, by chroniły glebę przed wysuszaniem. Wdzięczy się mnogością urokliwie wybarwionych kwiatów w bajkowym kolorze blue. Powojniki nie są tanie a ich rozmnażanie bardzo trudne. Straciłam już po dwóch latach odmianę Prezydent i Jan Paweł II. Błękitny anioł zrekompensował mi nieudany zakup. Jeśli macie sprawdzone odmiany powojników, bardzo proszę, pochwalcie się nimi.
Tuż obok Błękitnego anioła posadziłam mało kłopotliwy, śliczny powojnik, ale nie znam jego nazwy, gdyż kupiłam go bez etykiety. Zanim pokażą się kwiaty w całej okazałości, zwinięte są w czarujące dzwonki. Korzystają z podpory pięciornika złotego i są ze sobą w dobrej komitywie. Wczesną wiosną skracam jedną i drugą roślinę. Skracanie powojników jest konieczne, gdyż gwarantuje ich bujny rozwój.
Na altanie od strony wschodniej króluje powojnik Mme Julia Correvon. Chlubi się licznymi ciemnoróżowymi kwiatami i nie sprawia kłopotów, kwitnąc do późnej jesieni. Jego delikatne listki nie zasłaniają całkowicie przestrzeni, dzięki czemu można mieć oko na staw i szemrzący wodospad.
Powojnik Julia Correvon
Powojnik Prezydent cieszył moje oczy tylko przez dwa sezony
Ostatnia dekada czerwca jest początkiem lata. To czas kiedy kwitną moje ukochane ostróżki, dzwonki i krwawnice. Lada moment otworzą się przecudne kwiaty liliowców.
Ostróżki (z łac.Delphinium cultorum) białe rozświetlają zapadający zmierzch a niebieskie przyciągają wzrok, niosąc spokój. Odcienie błękitu niezwykle działają na moją wyobraźnię. Na tle zieleni jawią się, jak urocze barwne plamy. Wysokie i dostojne dodają piękna świerkom i okolicznym krzewom. Rosną w kilku miejscach w moim ogrodzie. Zawsze delikatnie podwiązuje ich kępy, by oparły się siłom wiatru i burzy.
Dzwonek karpacki
Czarujące dzwonki karpackie (z łac. Campanula carpatica) urzekają lawiną niebieskich kwiatów, kładąc się na trawnik, kamienie lub ścieżkę. Są bardzo dekoracyjne. W pochmurny dzień łagodzą niedostatek błękitnego nieba. Wypoczywając na leżaku rozkoszuje się ich wdziękiem, czując wzbierającą satysfakcje z odrobiny wysiłku, dzięki któremu dziś, mogę podziwiać prawdziwie olśniewające rezultaty. Ktoś powie, że przesadzam, bo przecież to tylko małe kwiatki. Być może dla wielu, nie mają znaczenia, lecz dla mnie są źródłem radości, jednym z wielu przykładów piękna przyrody.
Krwawnica
Krwawnica (z łac. Lythrum salicaria) gości nad moim oczkiem, kocha wilgoć, słońce i powiew wilgotnego powietrza. Z roku na rok przybywa jej coraz więcej. Można cieszyć się niezrównanym urokiem tej byliny pośród łąk, nad rzekami i wzdłuż rowów. Jej ciemnoróżowe kwiaty wabią ważki i motyle. Jest przepięknym okazem dzikiej natury. Cieszę się, że w moim ogrodzie znalazła swoje miejsce (nasiona musiały przynieść ptaki).
Jeśli znudził Cię stary przenośny grill a masz trochę czasu, możesz zrobić niewielkim nakładem grillo-wędzarnia. Satysfakcja gwarantowana.
Grillo- wędzarnia. Komora grillowa służy również do wędzenia. Przy wędzeniu rozpalamy ogień na dole, używając do tego celu na przykład olchy lub drzewa owocowego.
Będziesz potrzebować:
dwie pełne taczki kamieni polnych, bardziej ściętych, niż okrągłych (łatwiej z nich murować).
około 50 szt. kostki brukowej lub cementowej do wyrobienia otworu drzwiowego grillo-wędzarni (wymiary kostki: 10 cm x10 cm x 5 cm) lub zbliżone.
cement
piasek
kilkanaście prętów fi 8 lub 6, o długości ok. 60-80-100cm (mogą być stare lub kupione na złomowisku), do zrobienia stropów i wylania stołu
cztery metalowe prowadnice do rusztu ( można je wygiąć z grubszej blachy )
blacho-dachówkę lub falistą, trapezowej ( trzeba wymierzyć podstawy trójkątów równoramiennych i pomnożyć przez cztery- przykładowo, jeśli podstawa ma 90 cm, to potrzebujesz 1,80 m.b. t. j. ok. 2 metrów kwadratowych. koszt w przybliżeniu wyniesie 50 PLN.
trzy listwy drewniane o wym. 2500cm x 5cm x 2,5 cm - koszt ok. 8 PLN
płyta wodoodporna na drzwiczki i 4 zawiasy
ruszt, najlepiej o szerokości 60 cm
komin ( na nasz posłużyliśmy się rurą kanalizacyjną z ceramiki, ale są gotowe, zwane wkładami kominowymi, w sklepach budowlanych - koszt ok.60 PLN
Grillo-wędzarnia - przygotowanie
Podstawą do rozpoczęcia grilla jest fundament. Należy wybrać ziemię na 0,5 m i wykopać dół, przykładowo o boku 1 metra i zalać go mocniejszym betonem w stosunku 1:4 ( 1 porcja cementu, cztery porcje żwiru ). Trzeba odczekać 19 dni i można zacząć budowę. Zaczynamy od największych kamieni, by grill lepiej się prezentował. Po pierwszej partii ściany, poprowadzonej na okrągło lub w kwadracie, na wysokość około 30 cm, mocujemy szczelnie pierwszy stropik z grubej blachy lub wylany na cztery dni wcześniej o grubości ok. 5 cm. Pusta przestrzeń od tylnej części grilla ( patrz schemat), musi zostać wolna, by dym z dolnego paleniska przedostawał się na dalszą półkę, zrobioną, jak wyżej, tym razem, przylegającej do przedniej części grilla, pozostawiającą część wolnej przestrzeni od tyłu grilla. Odległość między płytami wynosi ok. 25 cm. Wylewane płyty można zastąpić grubszą blachą, odpowiednio dociętą. Trzecim stropem grillo-wędzarnia, będzie stół betonowy, wylany w formie lub kupny, o grubości ok. 5 cm., który powinien wystawać spoza linii muru. Jego kształt powinien nawiązywać do charakteru muru. Zamontowaliśmy okrągły stół, gdyż mury też są okrągłe. Po środku płyty - stołu trzeba uwzględnić 5-6 otworów o średnicy 8-10cm, którymi będzie się przedostawał dym do wędzarni. Na czas grillowania otwory te są zasłaniane płaskim pojemnikiem żeliwnym, w którym rozkładamy węgiel do grillowania. Murujemy dalej ze średnich kamieni, odwołując się przy tym do wymiarów rusztu i głównego otworu, którego z łatwością zrobimy, przy udziale kostek brukowych. Osadzamy prowadnice po bokach wewnętrznych ścian, wmurowując je nieco i dokręcając wkrętami do muru. Z grubego styropianu wycinamy kształt sklepienia i odpowiednio go podpieramy, wznosząc na nim łuk otworu drzwiowego. Przy ostatniej warstwie muru grillo-wędzarnia, montujemy dwa pręty po bokach komory grillowej, by móc na nich opierać kijki z przewieszonymi produktami do wędzenia. Wieńczymy ostatni stropik, wylewając go na cztery dni wcześniej do formy, uwzględniając w nim otwór na komin, który trzeba dokładnie wymierzyć Nad sklepieniem murujemy jedną lub dwie warstwy, osadzamy na nich listwy, do których będziemy montować konstrukcję dachu. Wkładamy komin i uszczelniamy szpary, (między stropem a kominem). Montujemy szkielet dachu z listew tzw. łaty i kontr-łaty, niezbędne do przykręcenia blachy dachówkowej. Cztery trójkąty blacho-dachówki przycinamy dopasowując do kształtu komina. Miejsca styku blach, maskujemy wygiętą listwą z blachy płaskiej, jak na zdjęciu.
Poniższe zdjęcia obrazują montaż grilla z wędzarnią.
Widok z boku, druga półka (można ją zrobić z grubszej blachy) z wolną przestrzenią od przodu grilla
Widok z góry: stół z wylotami dymowymi. Na czas grillowania widoczne otwory zamyka się formą blaszaną lub żeliwną, w której układamy węgiel drzewny.
Widok na wprost
Widoczne prowadnice do rusztu a u góry pręty (2szt) do kijków, na których zawieszamy produkty do wędzenia.
Dach przed zamaskowaniem kalenic (miejsce styku blach)
Grill w użyciu
Kącik wypoczynkowy
Ważne: Przy budowie grillo-wędzrnia trzeba pamiętać o nawilżaniu świeżych partii muru, by zaprawa nie wysychała. Wznoszenie muru odbywa się partiami, co gwarantuje jego stabilność. Płytę od przodu można wyłożyć płytką, dzięki czemu unikniemy problemów z usuwaniem tłustych plam. Zajrzyj na stronę do przepisu na pyszną domową kiełbaskę bez konserwantów.
Zobacz też, jak wędzić kiełbasę, sery, ryby
Zapraszam poniżej na film, na którym prezentuję sposób wędzenia na opisywanej grillo-wędzarni (jedenasta minuta filmu).
Od najdawniejszych czasów
przywiązanie ludzi do przyrody było bardzo silne, wręcz nierozerwalne. Rozwój przemysłu i aglomeracji miejskich
znacznie poluzował te więzi. Większość z nas broni się na różne sposoby, by
nie stracić kontaktu z przyrodą. Natury nie można wyeliminować, tym bardziej, że
utrata jej drogocennego wpływu skutkuje w żywych organizmach obniżeniem odporności
i chorobami cywilizacyjnymi. Te ostatnie to poważne przypadłości, zwane dzisiaj alergiami, chorobami
układu nerwowego, jak stress, depresja i najgorsza zmora, spędzająca sen z powiek - nowotwory. Wszystkie te schorzenia są wynikiem spadku odporności.
Powrót do natury to dzisiaj wyzwanie także w naszych ogrodach. Używanie bio preparatów do ochrony roślin a przede wszystkim naturalnych nawozów warunkuje równowagę biologiczną, czyli powrót do ogrodu ptaków, pszczół, biedronek, ropuch, żab, jeży... słowem sprzymierzeńców, dzięki którym środowisko staje się czystsze i tętniące życiem. Drzewa, krzewy, kwiaty, warzywa, owoce bujnie się rozrastają, dając ludziom i zwierzętom zdrowy pokarm i możliwość obcowania z pięknem przyrody.
Ekologiczny warzywniak i
sad
moja eko - sałata
Znaczenie ogrodu jest olbrzymie. Może pomóc człowiekowi odzyskać komfort psychiczny i fizyczny.
Poza walorami mikroklimatycznymi jest to miejsce, gdzie można uprawiać własną,
ekologiczną żywność. Wybór szkodliwych środków ochrony roślin, zawierającymi często groźne
herbicydy, pestycydy, prowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem. Ciągłe polepszanie
wyglądu płodów, przy użyciu sztucznych nawozów, faszerowanie
produktów konserwantami, barwnikami, niszczy wszelkie organizmy, niosąc ryzyko najgroźniejszych chorób. Tymczasem organiczne odpadki zamieniane, dziękiżywym organizmom w kompost to najlepszy sposób na ekologiczne uprawy. Po części człowiek jest sobie sam winien wybierając przy kramie duże jabłka. Producent, który musi z czegoś żyć, jak my wszyscy, stara się, niekoniecznie uczciwie, żeby jabłko było duże i żeby klient go kupił. I tak już jest od wielu lat, że szkodzimy sobie sami. Producent zadowolony z zysku a my z dużego jabłka, które zamiast wartości może być żródłem toksyn. Postęp powinien iść w stronę zdrowia człowieka a tym samym w ochronę jego środowiska, ale żeby tak było większość z nas powinna mieć tego pełną świadomość. W
trosce o nasze dzieci i o nas samych, najwyższy czas zmienić złe nawyki i zmobilizować producentów do wytwarzania bezpiecznej żywności.